Så lite styrketrening må til for å få effekt!

– En halvtime, fire øvelser, to ganger i uka.

Treningstips

Nr1 Fitness Ullevål

Styrketrening er ikke kun for dem som vil løfte tungt og få svære muskler. En sterk kropp gir nemlig viktige helsegevinster. Det skal ikke mye til før du legger merke til den positive effekten det har på både kropp og hode.

– En halvtime, fire øvelser, to ganger i uka. Det er faktisk ikke mer som skal til for å få økt livskvalitet og bedre helse, forteller Atle Arntzen.

Atle er leder for personlig trenere i MOVA og mener det er viktig at folk får vite mer om hvilke helseeffekter styrketrening har på kroppen.

– Regelmessig styrketrening vil ha en enormt positiv effekt på både fysisk og psykisk helse, forteller han og fortsetter:

– Det er med på å redusere utfordringer knyttet til muskler og skjelett slik at kroppen tåler en større belastning i hverdagen. Det reduserer risikoen for livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Ikke minst viser nyere forskning at trening er mer effektivt enn medisinering når det kommer til mentale lidelser.

Atle Arntzen

«Regelmessig styrketrening vil ha en enorm positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.»

Atle Arntzen, leder personlig trening i MOVA

Helsehalvtimen

I 2019 var Atle med på å utvikle det som ble kalt for «Helsehalvtimen». Et initiativ fra Helsedirektoratet der flere ulike sentrale helseaktører var med. Målet var å komme opp med en grunnleggende anbefaling til styrketrening som skulle gi helseeffekter.

– Man kan si det er en slags oppskrift for dem som ønsker å komme i gang med styrketrening, men som ikke helt vet hvor de skal starte, forteller Atle.

Helsehalvtimen består av fire øvelser, som anbefales å gjøre to ganger i uken. Disse øvelsene trener hele kroppen på en effektiv måte.

– Det består av beinpress, brystpress, roing, og skulderpress. Dette er flerleddsøvelser som aktiverer flere ledd i kroppen samtidig og trener dermed de store, sentrale musklene som er de viktigste for hverdagsaktiviteten, forteller Atle.

– Hvis du gjør disse øvelsene regelmessig rundt to ganger i uken vil dette gi veldig gode helsegevinster. Flere øvelser og ofte trening vil gi en enda større helsegevinst, men om man bare klarer disse sentrale øvelsene to ganger i uken kommer man veldig langt.

Fem gode grunner til å starte med styrketrening

1. Styrker skjelett og muskulatur. Dette fører til redusert risiko for benskjørhet, fall og brudd (særlig for eldre).

2. Styrketrening bidrar til forebygging og behandling av livsstilssykdommer som diabetes, fedme, metabolsk syndrom, samt hjerte- og karsykdommer.

3. Øker energiomsetning i flere timer etter styrketrening. Det vil si at du forbrenner mer i hvile sammenlignet med en person som ikke har trent.

4. Reduserer fettprosenten. Selv om antall kilo kanskje ikke vises på vektet, vil du få en forandring i kroppssammensetning. Muskler veier mer enn fett.

5. Svært positiv effekt på den mentale helsen.