– Treningen ga meg livet tilbake

For Monika (64) ble angsten og depresjonen etter hvert så overveldende at hun knapt orket å gå ut døren. Da hun traff personlig trener Ali Juella hos MOVA, snudde alt.

Personlig trener

Inspirasjon

T-MOV-00222

– Etter å ha sittet inne i 13 år på grunn av smerter i hofteleddene, gikk jeg ordentlig inn i meg selv og tok et oppgjør. Jeg måtte få et liv igjen, sier Monika ettertenksomt.

Veien ut av passiviteten startet med to nye hofteproteser. Smertene ble mindre, men det krevdes mer enn en hofteoperasjon for å bryte den negative spiralen.

– Jeg har slitt med angst og depresjon i mange år. Jeg trengte hjelp for å komme meg ut av det, erkjenner hun.

Fikk personlig oppfølging

Etter en henvisning fra legen, tok Monika kontakt med MOVA Trimhuset i Horten og personlig trener Ali Juella. Med PT-en på laget skulle kampen mot angsten vise seg å gå bedre enn Monika turte å håpe på. Hun trekker spesielt fram tre ting som var avgjørende:

  • Å bli lyttet til
  • Å bli tatt på alvor
  • Å bli veiledet med tålmodighet

– Jeg bestemte meg for å være åpen og ærlig med ham fra første stund, om angsten, depresjonen og utfordringene med å komme i gang. Ali tok meg på alvor fra første dag, sier hun.

T-MOV-00223

«Ali er mye mer enn en personlig trener. Han er blitt en god venn og samtalepartner også.»

Monika

Behagelig og omsorgsfull

Den første samtalen mellom Monika og Ali la grunnlaget for en trygg og tillitsfull relasjon.

– Da jeg begynte å trene med ham, merket jeg også at han var en veldig behagelig type som passet på meg hele tiden, forteller Monika.

– Hvis han så at jeg begynte å få litt angst, bare pratet han det bort på en fin måte.

Kombinasjonen av konkret fysisk aktivitet og Alis rolige og omsorgsfulle væremåte, skulle til slutt bli nøkkelen for Monikas ønske om bedre livskvalitet.

– Ali er mye mer enn en personlig trener. Han er blitt en god venn og samtalepartner også, sier Monika.

 – En medisin

Som PT, har Ali 13 års erfaring med å tilrettelegge trening for mennesker i alle aldre og livssituasjoner.

 – Fysisk aktivitet er en vidunderlig medisin mot utallige plager og lidelser. Jeg har mange eksempler på medlemmer hos oss som har blitt kvitt angst og depresjon etter å ha startet å trene.

Han ser hvor avgjørende rollen som personlig trener kan være for de som sliter med psykisk uhelse.

 – Mange har nærmest sittet innestengt hjemme i mange år. Så tar de det første modige steget inn på treningssenteret. Der fortsetter de å trene enda en dag. Og så en dag til. Dermed opplever de små seire underveis og lærer seg gradvis å takle den sosiale angsten, forteller han. 

Å takle angst, krever mot

Etter tre måneders oppfølging av Ali sto Monika plutselig foran en ny og krevende situasjon:

– En dag sa Ali at jeg måtte begynne å gå på treningen alene. Jeg ble redd for at jeg ikke skulle mestre det, forteller hun.

Da ga han Monika et godt råd:

– Han sa jeg bare måtte huske å se rett fram når jeg kom inn på treningssenteret, ikke bry meg om alle de andre. Han sa jeg skulle gå inn i min egen sone, forklarer Monika.

Enkle ord som skulle vise seg å ha enorm betydning. Monika å gjennomføre hele økten alene - helt uten angst. 

– Jeg ble helt rørt over at jeg endelig greide alt selv. Den mestringsfølelsen var helt vanvittig, sier hun.

Etter tre måneder med Ali merker Monika stor forskjell på livskvaliteten.

– Jeg er i så utrolig mye bedre form enn før. Jeg sover godt om natten og har fått mer energi og overskudd, gliser hun.

T-MOV-00225

Meldte overgang til MOVA

Da MOVA overtok treningssenteret i Horten, ble Ali og hans kompetanse med over i den nye kjeden. Han jobber også som muskelterapeut i egen klinikk, og tar videreutdanning for å bli osteopat.

– MOVA passer meg bra fordi de har et sterkt fokus på treningsglede, fellesskap og inkludering uavhengig av nivå. Som PT er jeg opptatt av å møte hver enkelt der de er, lytte til deres behov og motivasjon, for så å utforme et individuelt tilpasset opplegg, sier Ali.

– Hva gjør du når noen tar kontakt om trening?

– Rent praktisk kartlegger jeg behovene gjennom en intro-time. Jeg spør om målene og motivasjonen for trening, før jeg prøver å stake ut en plan som passer den enkelte.

MOVA tilrettelegger for at du kan trene på din måte; alene, sammen med andre eller med tett oppfølging. Du bestemmer du selv om du vil svette i ditt eget tempo, være sosial eller få personlig motivasjon.

– Her får du trent på din måte, enten det er alene eller i fellesskap. I MOVA jobber vi for at absolutt alle skal føle seg velkomne, understreker han.

– Treningen ga meg livet tilbake

For tiden prioriterer Monika styrketrening med vekter. På lengre sikt gleder hun seg til å utforske resten av tilbudet.

– Det neste målet er yoga. Tenk på alt jeg kan få til, nå som jeg har kommet i gang med treningen igjen, sier hun og smiler.

Hun oppmuntrer alle som sliter med angst, depresjon eller andre utfordringer til ikke å gi opp. Hjelpen kan være mer tilgjengelig enn du tror. 

– Begynn forsiktig og bygg deg en vane. Det er nok til å få kjenne på de positive effektene. Hele livet mitt er snudd på hodet etter jeg tok det første steget.

Ali blir ydmyk når han hører Monikas attest. For ham er det alt som gjør jobben så meningsfull:

– Det er fantastisk å se hvilken kraft regelmessig trening har på mennesker. Takknemligheten og gleden fra de som finner veien tilbake, gjør hver eneste arbeidsdag givende. Jeg elsker å hjelpe andre med å få det bedre, sier han.