Tren inne for å leve det livet du ønsker ute

Våren og sommeren er en flott tid for å nyte friluftslivet i den norske fjellheimen. Men selv om det frister å droppe treningen inne når solen skinner ute, er det viktig å holde ved like den fysiske formen for å kunne utfolde seg utendørs.

Inspirasjon

Treningstips

T-MOV-00240

– Ikke si opp medlemskapet på treningssenteret selv om det er varmt og fint ute. Tren gjerne ute i sommermånedene, men ta en dag i uken med vekter eller annen trening inne. Hold det ved like, anbefaler Atle Arntzen, PT-ansvarlig hos treningskjeden MOVA.

Arntzen har stor sans for aktivitet utendørs. Han vet hvor avgjørende fysisk form er for å kunne nyte den norske fjellheimen.

 – Det krever en viss grunnkondisjon å gå på toppturer og turer med barn og barnebarn. Hvis du vil oppleve de virkelig flotte fjellområdene, bør du legge et grunnlag gjennom trening. Styrketrening og kondisjonstrening går hånd i hånd, sier han.

Bruk personlig trener

For å lykkes optimalt med treningsmålene, kan det være lurt å bruke en personlig trener. Hos MOVA består PT-teamet av sertifiserte trenere med høy fagkompetanse.

– Bruker du en personlig trener øker sjansen for at du lykkes med treningsprosjektet. Hos MOVA er PT-ene sertifiserte og har høy fagkompetanse innen trening, kosthold og coaching, forklarer Arntzen som legger til:

– I tillegg har de ofte praktisk erfaring fra ulike idretter og friluftsliv. En personlig trener vil sette sammen et trenings- og kostholdsprogram spesielt tilpasset deg, enten det er vektnedgang, styrkeøkning, kondisjonsløft eller rehabilitering.

 Mange finner også stor motivasjon og glede i å trene sammen med andre. 

– Ved å trene i en gruppe, får man både det sosiale aspektet og faglig oppfølging. Dette gir ofte svært gode resultater. Jeg anbefaler absolutt å prøve gruppetrening, eller å bestille en egen personlig trener for en effektiv og inspirerende økt, sier Arntzen.

T-MOV-00236

Tren for fjellturen

For å bli klar for toppturer i fjellet, er det lurt å trene målrettet i forkant. Dette er Arntzens beste råd:

 – Det viktigste er å bygge opp kondisjonen gjennom fysisk aktivitet. Gjør en aktivitet du trives med. Gradvis øk intensiteten og varigheten av treningen over tid.

– I tillegg er det viktig å trene beinmuskulaturen med øvelser som knebøy, utfall og step-trening. En sterk kjernemuskulatur bidrar også til bedre balanse og stabilitet i ulendt terreng, for eksempel ved å trene planke og rygghev.

For å venne kroppen til ekstra vektbelastning, er det lurt å trene med ryggsekk, råder han.

– Hvis du skal bære en ryggsekk under fjellturen, er det lurt å venne kroppen til ekstra vekt. Gå tur med en lett sekk og øk vekten over litt tid. Dette hjelper deg med å bygge opp styrken du trenger for å bære tungt.

Videre anbefaler Arntzen å gå i ulendt terreng.

– Tren i terreng som du kan møte på en fjelltur. Ta en tur på ujevnt underlag, gå både oppover og nedover. Da styrker du muskler og teknikker for denne typen turer.

Glem ikke å trene bevegelighet og mobilitet, understreker han.

– Men ta hensyn til kroppen din. Intensiteten og varigheten av treningen bør trappes opp over tid. Dette vil bidra til å unngå skader og overbelastning. Det finnes ingen snarveier. En god begynnelse er å trene regelmessig.

«Hos oss møter vi deg med varme og forståelse - uansett form eller ambisjonsnivå.»

Atle Arntzen, PT-ansvarlig hos MOVA

T-MOV-00237

Helbom å sitte stille

Arntzen poengterer at trening er livsviktig helseinnsats, uavhengig av treningsmål.

– Overvekt er et økende helseproblem og risikoen for livsstilssykdommer øker med for mange kilo på kroppen. Mangel på fysisk aktivitet er en viktig faktor her. Inaktivitet fører til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, overvekt, fedme, muskel-skjelettplager og psykiske lidelser.

Fysisk aktivitet i minst 2-2,5 timer i uken med moderat aktivitet er nok til å redusere risikoen for tidlig død. Det beste er at det bare skal litt mosjon til for å oppnå en betydelig helsegevinst.

MOVA hjelper deg i gang

Ifølge Arntzen er høyintensitetstrening spesielt effektivt.

– Forskning har vist at høyintensitetstrening forebygger sykdom mer enn trening med lavere intensitet. En treningsøkt med høyt energiforbruk er bra, men trening med høy intensitet er enda bedre. 

 Uansett utgangspunkt vil PT-trenerne hos MOVA hjelpe deg å komme bedre i form.

– Målet er at du skal få inspirasjon og motivasjon til å trene regelmessig så du kan leve et aktivt liv, også i moden alder. Hos oss møter vi deg med varme og forståelse - uansett form eller ambisjonsnivå. Vi jobber for å oppnå dine mål og bidra til en sunnere hverdag slik at du kan gå en fjelltur med barnebarna, sier Arntzen.