Å leve, ikke bare overleve - trening mot kreft

Kreft rammer nærmere 40 000 nordmenn hvert år. Takket være moderne medisin overlever stadig flere denne sykdommen. Men veien tilbake til hverdagen kan være lang og krevende.

Inspirasjon

Treningstips

T-MOV-00341

Kreft er en sykdom som snur livet på hodet for dem som rammes og de pårørende. Ikke bare er selve behandlingen tøff, men mange sliter også med senvirkninger i lang tid etterpå.

Gnist Trening og Helse tilbyr nå et spesialtilpasset treningsopplegg for kreftoverlevere, slik at de kan gjenvinne livskvalitet og styrke etter sykdommen.

– Fatigue, smerter, angst og depresjon er vanlige plager. I tillegg har kreftoverlevere økt risiko for å utvikle livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, sier Siw Børli, senterleder hos Gnist Trening og Helse, som er en del av MOVA.

Men det finnes håp. Forskning viser at regelmessig fysisk aktivitet kan ha stor positiv effekt for kreftpasienter og -overlevere.

– Trening kan redusere mange av de vanligste senvirkningene og forebygge følgesykdommer. I tillegg gir det mer overskudd og energi i hverdagen, sier hun.

T-MOV-00343

«Ingen skal bli nødt til å møte kreft alene, og ingen skal møte tiden etter kreftbehandlingen alene heller. Det handler om å leve, ikke bare overleve. Der ønsker vi i Gnist å bidra»

Emilie C. Munkvold, fysioterapeut og aktiv-instruktør

Ensom i sykdommen

Mange føler seg overlatt til seg selv når de ikke lenger har oppfølging på sykehuset. Det var dette hullet Gnist Trening og Helse ønsket å tette da de startet opp sitt nye treningstilbud rettet mot kreftoverlevere. Tilbudet er utviklet i samarbeid med Aktiv mot kreft og består av et 6-ukers treningskurs i gruppe.  

LES MER OG MELD DEG PÅ

– Bare i Bærum er det 800 kreftdiagnoser hvert år. Vi så at det var behov for et lavterskeltilbud som kunne lose kreftoverlevere trygt inn i treningen og gi dem verktøyene de trenger for å mestre hverdagen, sier fysioterapeut og aktiv-instruktør, Emilie C. Munkvold.

Skreddersydd og trygt

Kurset starter med en kartleggingssamtale med fysioterapeut, der man går gjennomm behandlingsforløp, diagnose og eventuelle plager. Det gjøres også fysiske tester for å se på styrke, balanse og utholdenhet. I tillegg fylles det ut spørreskjemaer om fatigue og livskvalitet.

– Dette gir oss et godt grunnlag for å skreddersy treningen til den enkeltes behov. Noen trenger å jobbe mest med styrke, andre med utholdenhet eller bevegelighet. Vi tilpasser øvelsene slik at alle kan delta ut fra sitt nivå, forklarer Munkvold.

Treningen foregår i grupper, noe som skaper trygghet og samhold.

– Det er noe helt spesielt med å trene sammen med andre som har vært gjennom det samme som deg. Man forstår hverandre på en annen måte, og kan dele erfaringer og støtte hverandre.

Livslang endring

Målet med kurset er at deltakerne skal få prøve ut ulike treningsformer og finne noe de trives med, slik at de kan fortsette å være aktive også etter at kurset er ferdig. De får med seg en treningsdagbok og informasjon fra kurset.

Selv om kreftpasienter får tilbud om å trene gjennom tilbudet til Pusterommet, er dette et tidsbegrenset opplegg. Gnist ønsker å gi motivasjon til et livslangt prosjekt.

– Vi ønsker å gi dem verktøyene de trenger for å etablere gode treningsvaner som varer livet ut, sier Børli.

 Å leve, ikke bare overleve

Hun legger til at målet er at tilbudet skal være tilgjengelig for alle som har behov for det. For å få til dette kreves det at kommunen bistår med midler eller tilskudd.

– Vi vet av erfaring at kreftpasienters økonomi kan være påvirket av lange sykemeldinger og arbeidsavklaringspenger. Kommunen er godt informert om tilbudet, og vi håper på et positivt svar.

– Hvis vi får til dette, gjør vi noe ingen andre har fått til. Det er det som motiverer oss aller mest, smiler hun.

Med treningstilbudet gir Gnist kreftoverlevere en ny start og sjansen til å ta tilbake kontrollen over egen helse og livskvalitet. Et viktig skritt på veien mot en friskere fremtid.

– Ingen skal bli nødt til å møte kreft alene, og ingen skal møte tiden etter kreftbehandlingen alene heller. Det handler om å leve, ikke bare overleve. Der ønsker vi i Gnist å bidra, avslutter en engasjert Munkvold.